Categories
Geen categorie

Bezoek aan studio ID, Breda

STUDIO ID is specialist op het gebied van 3D frezen,
3D scannen, reverse engineering, prototypebouw, mallen en productontwikkeling.

Voor de bouw van mijn cnc machine ben ik via marktplaats in contact gekomen met Michiel van Gremberghe. Michiel is eigenaar van studio ID in Breda en bood een set lineair geleidingen te koop aan. Deze lineair geleidingen zorgen dat de verplaatsing op de assen mogelijk is. Kortom de basis van een goede cnc machine, 3d printer of plasma snijder. Zijn achtergrond is instrument maker, zoals velen die zich vandaag de dag met cnc bezighouden.

guideLineaire geleidingen voor de x as.

Tijdens ons gesprek werd vooral mijn machine onder de loep genomen. Logisch omdat ik bij hem een cruciaal onderdeel kocht, voor een niet al te geringe prijs. Naarmate het gesprek vorderde reist bij mij de vraag waar ik in hemels naam aan begonnen ben. Ik kan goed meekomen met de kennis die op diverse fora voor handen is, ik besef het principe van hedendaagse cnc machines en kan daar weloverwogen ontwerpbeslissingen in maken. Toch merk ik dat ik er voornamelijk als ‘middle man’ insta. Ik wil de productie methode in eigen beheer hebben en niet zo zeker een spoedcursus amateur werktuigbouwkunde volgen. Dit gegeven wordt me steeds duidelijker. Mijn aanpak is toch meer een creatieve aanpak die leunt op open source en lokale kennis van vakmensen. Daarnaast is de nabijheid van materiaal een grote factor, dit brengt me weer bij lokale bedrijven of marktplaats. Alles is te bestellen en als je zou willen heb je morgen een “DIY” kit in huis. Ik durf te stellen dat 90 procent van de DIY machines in europa samengesteld zijn uit componenten uit china. Mijn voorkeur gaat toch uit naar de andere aanpak.

Een bezoek aan de werkplaats van studio ID was helaas niet mogelijk vanwege de productie van een prototype. Of nu de klant dit niet wil of dat studio ID hier voorzichtig mee omgaat, het is wel een interessante situatie als je het vergelijkt met bijvoorbeeld een fab lab waar open source juist de drijvende kracht is.

In productiehuizen als studio ID of het gemiddelde fab lab merk ik dat er weinig ruimte is voor conventionele bewerkingen en de daarbijhorende ontwerpmethoden (of misschien zelfs wel ambacht) in combinatie met moderne productie methoden. Ik ervaar dit als een gemis. Ik denk dat juist de wisselwerking tussen deze twee werelden tot interessante dingen kunnen leiden. Dit neemt niet weg dat de projecten die bij studio ID de reveu passeren zeer divers zijn, dit vergt meer dan het inlezen van een plan om vervolgens de machines het werk te laten doen. Daarnaast is studio ID gesitueerd in het creatieve gebied van Breda. Het gebied/terrein geeft een volgroeide indruk. Ik vermoed dat de wisselwerking groot is tussen de diverse discplines die daar vertegenwoordigd zijn.

methodiscch ontwerpen

Tot slot kreeg ik het advies om me eens te verdiepen in het boek Methodisch ontwerpen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *