Categories
Deliverable

Interventie #2 Prijsvraag Lack limited edition

Voor de tweede interventie heb ik een prijsvraag opgesteld. Met medewerking van Ikea Barendrecht mocht ik deze interventie in de showroom uitvoeren. Een beperkt aantal personeelsleden was op de hoogte.

Door een drietal vragen te beantwoorden maken de deelnemers kans op de Lack limited edition. De vragen zijn zo opgesteld dat ik inzicht kan krijgen in de volgende aspecten.

Kennis bij de consument                                                                                                        1. Is deze tafel gemaakt uit massief hout of gefineerd plaatmateriaal? Welke houtsoort?

Waardebepaling door de consument                                                                                  2. Als deze tafel door een andere winkel dan Ikea zou worden verkocht, wat zou dit product dan kosten?

Voorkeur en open vraag (het is mij meer om de open vraag te doen)                           3. Zou u deze tafel aanschaffen? Ja/nee, omdat?

foto

Na ongeveer 4 uur hebben ongeveer 30 mensen meegedaan aan de prijsvraag en heb ik ongeveer 60 mensen kunnen spreken. 

Opbrengsten:

Materiaal
Eiken (7), Meranti (1), Teak (3), Plaatmateriaal (1), Mahonie (2), Europees verantwoord hardhout (1), Merbau (1), Geen idee (5).

Gemiddelde prijs  Euro104,46

 

Categories
Deliverable

Interventie #1 Marktplaats

Lack1

Lack2

Lack3

Voor de marktplaats interventie heb ik bewust IKEA uit de beschrijving gelaten.

Beste Rsb81,

Uw advertentie ‘Massief hardhouten tafeltje, scandinavisch, ambachtelijk’ is verlopen en verwijderd van Marktplaats. De advertentie is door 150 bezoekers bekeken.
Wij hopen dat u het artikel met succes heeft verkocht. Heeft u het artikel nog niet verkocht?
Plaats opnieuw een advertentie.

Wij zien u graag terug op Marktplaats.

Met vriendelijke groet,

Het Marktplaats team

Op het tafeltje is 3 keer een bod gedaan en een keer een bericht dat iemand daadwerkelijk het tafeltje wilde ophalen. De duur van deze Marktplaats advertentie was 2 maanden.

 

Categories
Deliverable

01/mapping

Meegenomen object voor de workshop van Moniek Driesse

toolHet optisch centerpunt is een conventionele manier om precieze coordinaten te bepalen. Binnen machinebouw is/was het een van de meest nauwkeurige analoge methoden.

In deze link legt een ‘ex-machinist’ uit hoe deze methode werkt en doet hij onderzoek naar twee alternatieven. Tot zijn verbazing scoort de methode hoger (lees nauwkeuriger) dan moderne digitale uitlezing.

Het optisch centerpunt (foto) ligt al een aantal maanden in mijn werkplaats tot de verbeelding te spreken. Op het moment dat ik een dergelijke bewerking nodig had, en niet het budget had om dit uit te besteden, ben ik op onderzoek uit gegaan.  Het alternatief lag letterlijk binnen handbereik.

tool3Het optisch centerpunt heeft een dubbele laag voor mijn onderzoek. Enerzijds is het noodzakelijk voor de precisie die ik nastreef met de bouw van de cnc machine. Anderzijds staat het symbool voor het bepalen van lokatie binnen mijn onderzoeksgebied. Ik merk dat mijn onderzoek zich door dit soort instrumenten meer en meer richting ‘tool making’ gaat.

Tijdens de presentatie merk ik dat mensen snel gefascineerd zijn door dit soort instrumenten. Het wordt dan ook uiterst voorzichtig gehanteerd.

Vragen aan participanten:

Belangrijke speeddate uitkomsten:

Advies/suggesties Moniek:

Richard Sennett, the Craftsman

Richten tijdens onderzoek op het krachtenveld tussen ambacht en digitale productieprocessen.

 

 

 

 

Categories
Deliverable

Close & Critical Reading 01

Docenten: Deanna Herst & Anne van Oppen

30 januari 2015

Ed van Hinte, Prevelement over designkritiek, 2014

De auteur neemt een duidelijk standpunt in. Het standpunt is niet onderbouwt, het stuk is voor en door een ontwerper geschreven.

Met name de structuur van de tekst (puntsgewijs na een korte introductie) in combinatie met eenvoudig/klaar taalgebruik (in tegenstelling tot eco) maakt dat de tekst gemakkelijk weg leest. De tekst heeft wat weg van een manifest gecombineerd met een advies. De auteur vindt dat er iets moet veranderen, maar laat wel aan de lezer over er iets mee te doen. De korte zinnen zorgen ervoor dat de boodschap bondig geformuleerd wordt.

Een aantal punten die mij binnen deze tekst aanspreken zijn: De samenwerking met mensen uitanderen disciplines. Ik probeer dit in mijn praktijk veel te doen. Het vermijden van jargon. Ik betrap mezelf er met regelmaat op en besef dat vaak te laat. Humoristische manier van verwoorden, dit relativeert het vak, ik denk dat dat nodig is om tot betere ontwerpen te komen.

 

Umberto Eco, The Poetics of the open work, 1989

 

Een zeer gelaagde tekst, waarschijnlijk als je hem meerdere keren leest duik je weer een nieuwe laag in. Om eerlijk toe te geveven was met name de eerste laag al bijna niet door te komen. Het aantal voorbeelden dat hij aankaart neem ik oppervlakkig tot me. Om ieder voorbeeld meteen te onderzoeken is bijna niet te doen, toch maakt dit de tekst wetenschappelijker dan de andere 3 teksten die we deze bijeenkomst behandelen. Ik heb in het verleden een aantal romans van eco gelezen en kom nu tot de conclusie dat zijn humor en verhalende manier van vertellen als smeerolie werken. Neem dit weg en je krijgt een tekst als deze. Wellicht nog een keer (of vijf) lezen.

Openness staat centraal in deze tekst. Ondanks dat dit werk uit de jaren 80 stamt, is het vandaag de dag actueler dan ooit.

 

Anne van Oppen, Mobilotoop, een visie op een mobiliteitscultuur

 

Een laagdrempelige text met promotionele doeleinden. In eerste instantie lees je het als een op zichzelf staand manifest, later blijkt het een promotie voor een tentoonstelling te zijn. Dit veroorzaakte voor mij wat verwarring tijdens het lezen. Met name de positie van de auteur was voor mij moeilijk te achterhalen.

 

Deanna Herst, Form follows user, 2011

Een tekst over open design/open source en de invloed daarvan op de rol van de ontwerper. Voorheen lagen de auteursrechten volledig bij de ontwerper/kunstenaar vanwege het eindproduct en het bijbehorende handschrift van de desbetreffende artiest. Zo werden ontwerpers opgeleid. De ‘nieuwe’ rol van de ontwerper wordt geillustreerd met een quote uit the poetics of the open work van eco. De ontwerper komt met de structuur van het ontwerp, de gebruiker volgt daarin en draagt op zijn of haar manier bij. Form follows user.