Meegenomen object voor de workshop van Moniek Driesse
Het optisch centerpunt is een conventionele manier om precieze coordinaten te bepalen. Binnen machinebouw is/was het een van de meest nauwkeurige analoge methoden.
In deze link legt een ‘ex-machinist’ uit hoe deze methode werkt en doet hij onderzoek naar twee alternatieven. Tot zijn verbazing scoort de methode hoger (lees nauwkeuriger) dan moderne digitale uitlezing.
Het optisch centerpunt (foto) ligt al een aantal maanden in mijn werkplaats tot de verbeelding te spreken. Op het moment dat ik een dergelijke bewerking nodig had, en niet het budget had om dit uit te besteden, ben ik op onderzoek uit gegaan. Het alternatief lag letterlijk binnen handbereik.
Het optisch centerpunt heeft een dubbele laag voor mijn onderzoek. Enerzijds is het noodzakelijk voor de precisie die ik nastreef met de bouw van de cnc machine. Anderzijds staat het symbool voor het bepalen van lokatie binnen mijn onderzoeksgebied. Ik merk dat mijn onderzoek zich door dit soort instrumenten meer en meer richting ‘tool making’ gaat.
Tijdens de presentatie merk ik dat mensen snel gefascineerd zijn door dit soort instrumenten. Het wordt dan ook uiterst voorzichtig gehanteerd.
Vragen aan participanten:
Belangrijke speeddate uitkomsten:
Advies/suggesties Moniek:
Richard Sennett, the Craftsman
Richten tijdens onderzoek op het krachtenveld tussen ambacht en digitale productieprocessen.