Month: December 2015
Voor de tweede interventie heb ik een prijsvraag opgesteld. Met medewerking van Ikea Barendrecht mocht ik deze interventie in de showroom uitvoeren. Een beperkt aantal personeelsleden was op de hoogte.
Door een drietal vragen te beantwoorden maken de deelnemers kans op de Lack limited edition. De vragen zijn zo opgesteld dat ik inzicht kan krijgen in de volgende aspecten.
Kennis bij de consument 1. Is deze tafel gemaakt uit massief hout of gefineerd plaatmateriaal? Welke houtsoort?
Waardebepaling door de consument 2. Als deze tafel door een andere winkel dan Ikea zou worden verkocht, wat zou dit product dan kosten?
Voorkeur en open vraag (het is mij meer om de open vraag te doen) 3. Zou u deze tafel aanschaffen? Ja/nee, omdat?
Na ongeveer 4 uur hebben ongeveer 30 mensen meegedaan aan de prijsvraag en heb ik ongeveer 60 mensen kunnen spreken.
Opbrengsten:
Materiaal
Eiken (7), Meranti (1), Teak (3), Plaatmateriaal (1), Mahonie (2), Europees verantwoord hardhout (1), Merbau (1), Geen idee (5).
Gemiddelde prijs Euro104,46
Interventie #1.5 ‘Lack’ of value
Tijdens de eerste interventie ontstond er een ‘discussie’ over het lack tafeltje.
‘Lack is een doordacht product en vanwege zijn lichte gewicht zeer duurzaam’. IKEA Barendrecht
Tijd voor een klein onderzoek naar de waarde van het product. Wellicht stuiten we op een letterlijke interpretatie van ‘Hidden Design’.
Tegenlicht Thomas Rau
http://tegenlicht.vpro.nl/afleveringen/2015-2016/einde-van-bezit.html
In deze aflevering pleit Thomas Rau voor een drastische verandering van ons perspectief op het bezit van goederen en onze daar aan verbonden productieprocessen. Paspoorten voor gebouwen, lux afnemen ipv een fysiek lichtplan. Remonteren ipv demonteren en greenwashing. Een verwijzing naar de eikenbalken van Oxford, niet helemaal juist maar toch.