Categories
Trails Werkplaats

Ontmoeting met Theo Jansen, de elektriciteitsfabriek Den Haag

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tijdens een expositie van Theo Jansen raak ik aan de praat met de maker van de strandbeesten.  Wat mij het meest aanspreekt binnen zijn werk is de wisselwerking tussen digitaal en analoog en het DNA van de strandbeesten. Zo word er naast alle ambachtelijke strandbeesten ook een (3D) geprinte variant tentoongesteld.

borms

3dprint

Het werk van Theo is grotendeels open source, dit model is door een ‘collega’ van hem ontworpen. Theo hoopt door deze openheid dat de strandbeesten door evalueren en voortbestaan op het moment dat hij niets meer voor hun soort kan betekenen.

Atari

Deze expo laat ook de werkplaats van Theo zien. Zo is de ‘antieke’ pc (atari) te zien waar hij al de verhoudingen mee berekent. Ondanks dat de gebruikte materialen over het algemeen low tech zijn, gele pvc pijp voor de constructie en petflessen voor het geheugen, heeft hij een aantal vernuftige machines ontworpen die zijn productieprocessen aanzienlijk versnellen.

 

Categories
Geen categorie Werkplaats

Eerste gesprek met coach Ed van Hinte

4

Tijdens de (voor mij) zeer interessante lezing in Tropicana spreekt Ed mij kort aan. “Ik moet een afspraak met jou maken”. Mijn reactie is dat het volgens mij andersom is en vraag hem in welke stad hij woont zodat we daar eventueel kunnen afspreken. ‘Nee ik kom naar jou toe, ik wil die werkplaats zien’.

Tijdens ons afspraak in Tholen merk ik dat het gesprek in eerste instantie wat verkennend is, van beide partijen. Op kantoor bespreken we mijn onderzoeksgebied. Productie methoden (lokaal vs globaal) en digitale productie processen. De huidige vorm (fablabs) daarvan en de kwaliteit daarvan. Mijn fascinatie voor x y z principes. Ed wijst me op een aantal nader te noemen artiesten en geeft een aantal voorbeelden van vroege 3d printers.

Vervolgens bezoeken we de werkplaats. Hier wordt het Ed meer duidelijk waar mijn fascinatie ligt en dat dit niet per se ambachtelijk is. Het produceren van eigen ideeen wordt al snel als ambachtelijk gezien terwijl mijn ontwerp- productiemethode over het algemeen meer industrieel van aard is. Het advies is dan ook om het ambachtelijke een stuk minder te belichten binnen mijn onderzoek.

Met name de onderlinge relatie tussen de machines fascineert Ed. De werkplaats als een familie waar de ene machine de andere aanvult en vice versa. Ik leg uit dat het hout gedeelte voornamelijk de kostwinnaar is en dat het metaalgedeelte de werkplaats ondersteunt en laat uitbreiden. Dit brengt ons tot het ontwerp van de cnc machine. Ik benoem dit tot nu toe als een ‘conversation piece’ binnen mijn onderzoek. Ed is het daar niet mee eens en legt uit dat het meer is dan een conversation piece. Het laat logica,structuur en proces zien.

Na alle aspecten van de werkplaats te hebben doorgenomen neemt Ed een tweetal foto’s. Een van de Japanse trekzaag. Het is dan ook geen toeval dat dit mijn lichtste en tevens meest ambachtelijke instrument uit de werkplaats is. Deze druk je uit in grammen, niet in kilo’s.

En vervolgens een van de TOS (czechoslovakia) freesbank. De minst ambachtelijke. Deze druk je dan weer uit in tonnen, ook niet in kilo’s

Categories
Geen categorie Trails Werkplaats

Ontmoeting met instrumentmaker fab lab Bergen op Zoom

IMG_2762

In mijn werkplaats (the Mint) ben ik op dit moment een cnc frees aan het bouwen. Dit is een project dat ik geinitieerd heb en waar een aantal lokale partijen bij betrokken zijn. Met name mensen uit meer toegepaste beroepen, lees een lasser, draaier en een elektricien. In een later stadium zal er ook een programmeur bij betrokken worden.

Naast de physieke mogelijkheden (machines, materiaal en een werkplaats) is toegepaste kennis een belangrijk aspect. Mijn voornaamste bronnen zijn tot nu toe vaklieden uit de regio en een aantal toonaangevende sites op het gebied van machines en cnc technologien: Practicalmachinist.com en Cnczone.nl

Om mijn ontwerp en plan van aanpak nog een keer goed onder de loep te nemen heb ik contact gehad met de instrumentmaker van het voormalige Natlab in Eindhoven. Deze instrumentmaker is op dit moment betrokken bij het fablab in Bergen op Zoom.

Omdat ik dit moment in de constructie fase zit heb ik voornamelijk informatie ingewonnen over het vlakken van het frame. Het formaat in combinatie met de beoogde tollerantie levert de grootste uitdaging op.

Eerste "schets" portaalfrees
Eerste “schets” portaalfrees

 

 

Categories
Geen categorie Trails Werkplaats

Quaker Aesthetics: Reflections on a Quaker Ethic in American Design and Consumption

In dit boek komt duidelijk naar voren dat een Ascetische levenswijze niet per se een uitgesproken manier van ontwerpen uitsluit. Met name de Architectuur en vormgeving van gebruiksvoorwerpen komen voort uit een bewust ontwerpproces dat duidelijk inspeelt op de situatie waarin de quakers zich in bevinden, daarnaast  is lokaliteit een belangrijk gegeven.

 

https://books.google.nl/books?id=xfZGThbyn-AC&pg=PA9&lpg=PA9&dq=quakers+self+providing&source=bl&ots=SZ_cQtYOcQ&sig=UhQlqkPwRxW8M84wjY9KOyk-#v=onepage&q&f=false